Noutăți

Mituri și adevăruri despre sindromul premenstrual (PMS)

A fi femeie este un dar, însă uneori să dăruiești tandrețe, sensibilitate, mai multă iubire, gingășie devine dificil. Viața socială și spirituală a femeii este înfloritoare atâta timp cât în interiorul acesteia, hormonii se află într-un echilibru armonios. În unele situații, a fi femeie este și o povară. Statisticele arată ca 3 din 4 femei suferă de Sindromul Premenstrual (PMS). Așa cum cauzele apariției PMS nu sunt pe deplin cunoscute, se vehiculează multe mituri despre el.

Respectiv, am hotărât sa combatem o parte dintre mituri, legate de PMS.

  • Sindromul premenstrual este un capriciu

Mit. Pe parcursul anilor s-au adunat multe discuții controversate asupra PMS, de mulți fiind perceput ca un fel de „isterie feminină” sau „lucruri ale femeii”.

De fapt, sindromul premenstrual nu este un capriciu, ci o adevărată tulburare care trebuie diagnosticată și tratată.

  • Simptomele sindromului premenstrual variază de la o vârstă la alta

Adevăr. Cu anii manifestările PMS pot să se schimbe, în special aceasta are loc în momente cruciale cum ar fi: adolescența, după naștere, în perioada de instalare a menopauzei. Pe parcursul vieții femeii, fonul hormonal se modifică, iar apariția simptomelor depinde de modul în care acesta s-a schimbat.

  • Schimbarea bruscă a dispoziției prezintă principalul simptom al PMS

Mit. PMS este mai mult decât o schimbare de dispoziție. Aici se include și durerile de sâni, cefaleea, oboseala, iritabilitatea, meteorismul, creșterea în greutate, dificultăți de concentrare, probleme ale pielii, etc. Variațiile de dispoziție în cazul PMS nu sunt o cauză, ci o consecință a simptomelor fiziologice.

  • Dezechilibru hormonal poate fi declanșat de mâncarea nesănătoasă

Adevăr. Un regim alimentar neechilibrat, bogat în zaharuri, grăsimi, consum excesiv de cafea, alcool, etc., prezintă un factor de declanșare a tulburărilor hormonale. Lactatele la fel pot produce dezechilibru hormonal datorită hormonilor naturali regăsiți în lapte și cei care sunt adăugați artificial pe lângă antibiotice.

  • PMS se manifestă mai des pe fonul vieții sexuale neregulate

Mit. Cauzele apariției PMS sunt incomplet cunoscute, dar s-a dovedit că sunt influențate de concentrațiile de hormoni sexuali (estrogeni și progesteron). Factorii de risc care pot afecta secreția acestor hormoni și determina apariția PMS sunt: stresul, obezitatea, infecții genitale, sedentarismul, etc.

  • Femeilor le este predestinat să sufere de PMS

Mit. Faptul că 75% din femei sunt predispuse să aibă PMS, nu înseamnă că toate vor necesita și un tratament. Pentru unele dintre femei, simptomele sunt aproape inexistente, fără a produce schimbări in rutina zilnică. Pentru altele însă, durerile de cap sau cele menstruale pot fi extrem de puternice sau stările emoționale pot fi atât de bulversante, încât fac imposibilă o zi de lucru.

Este bine de știut ca PMS poate fi tratat și înlăturând cauza dezechilibrului hormonal, toate simptomele vor dispărea de la sine.

  • PMS se tratează doar cu medicație hormonală

Mit. Înainte de a recurge la tratamentul hormonal, trebuie să înțelegi care este cauza ce stă la baza simptomelor, gravitatea acestora, beneficiile, cât și riscurile administrării produselor hormonale.

O alternativă a tratamentului hormonal o prezintă fitoterapia. Unul din liderii mondiali ce produc medicamente pe bază de plante este compania Bionorica, care a găsit soluția non-hormonală în tratamentul sindromului premenstrual - Cyclodynon®.

Cyclodynon® conține un extract uscat din fructe de Fructul castității, cu eficacitate dovedită în tratamentul sindromului premenstrual și în diferite dereglări de ciclu menstrual. Eficacitatea Cyclodynon®-ului este comparabilă cu preparatele hormonale, în plus el nu are efectele adverse întâlnite la utilizarea hormonilor sexuali.

Cyclodynon® – soluția non-hormonală în tratamentul dezechilibrului hormonal al sindromului premenstrual.