Cele mai frecvente boli ale sistemului reproductiv sunt:
- disfuncție ovariană - modificări patologice în ovare cauzate de tulburări ale funcției hormonale, tulburări endocrine sau procese inflamatorii.
- procese inflamatorii în anexe (salpingooforită, anexită) - se dezvoltă ca urmare a afectării anexelor și ovarelor de diferite tipuri de infecții.
- colpită sau vaginită - inflamație a membranei mucoase a vaginului, care este de natură infecțioasă și neinfecțioasă.
- eroziunea colului uterin - leziuni ulcerative ale membranei mucoase a colului uterin, rezultate din traume, infecții genitale și perturbări hormonale.
- sindromul ovarului polichistic sau (SOPC) - o boală hormonală feminină, care se caracterizează printr-o creștere a dimensiunii ovarelor și prin prezența a numeroase vezicole mici cu lichid, care se numesc chisturi.
- endometrioza – creșterea celulelor endometriale în țesutul muscular al uterului, trompelor, ovare și nu numai. Acest lucru afectează organele pelvine (ovare, trompele uterine).
- infertilitate, avort spontan. Potrivit unor rapoarte, hiperprolactinemia este cauza a 1/3 din cazurile de infertilitate feminină.
- diverse nereguli ale ciclului menstrual, insuficiența fazelor ciclului menstrual.
Dereglările menstruale se caracterizează prin modificări ale frecvenței, duratei și intensității sângerărilor menstruale, cum ar fi absența menstruației, menstruația neregulată și sângerarea uterină.
Dacă în majoriatea bolilor sistemului reproductiv, simptomele determină femeile să se adreseze la medic, atunci în cazul dereglărilor de ciclu menstrual și sindromul premenstrual, simptomele sunt deseori neglijate, adresarea la medicul specialist redusă.
În majoritatea cazurilor, simptomele acestor tulburări sunt considerate ca normă și sunt lăsate fără tratament, deseori fiind afectă calitatea vieții femeilor.