Despre Cyclodynon®

Fructul castităţii

Fructul castităţii (Mielărea)

Fructul castităţii, Piperul călugărilor sau Mielărea, aparține familiei labiaților. Acest arbust atinge o înălțime de la cinci până la șase metri. Tulpinile sale lungi poartă frunze palmate cu fire catifelate pe partea inferioară. Florile sferice mici sunt grupate în inflorescențe și pot fi violete, roze, albastre pal sau albe. Fructele roșii-negre se coc în octombrie-noiembrie și ajung la mărimea unui spic de porumb. Planta crește în întreaga regiune mediteraneană, în Asia de Sud-Vest și în Crimeea.

Fructele zdrobite au fost folosite de călugări ca înlocuitor pentru ardei (de unde și denumirea de „Piperul călugărului”). Fructele arbuștilor seamănă cu ardeii adevărați, atât ca aspect, cât și ca gust. Călugării au descoperit un efect advers neașteptat al plantei, care este foarte benefic pentru ei: denumirea latină “agnus castus” poate fi tradusă prin „miel cast” sau “miel pur/curat” și indică faptul că a fost folosită în vremuri străvechi pentru a reduce dorința sexuală.

Astfel de origini diverse ale numelui plantei indică faptul că Fructul castității are o lungă istorie de utilizare. În secolul al IV-lea î.Hr., Hippocrates a recomandat amestecarea frunzelor plantei cu vinul pentru a combate sângerările și a accelera respingerea placentei după naștere. În Evul Mediu, planta era folosită pentru tratamentul bolilor ginecologice și pentru tratamentul afecțiunilor feminine.

Această planta medicinală este, de asemenea, utilizată pe scară largă în ginecologia modernă.

Extractele din fructele coapte uscate ale plantei normalizează dereglările menstruale, ameliorează simptomele sindromului premenstrual și s-au dovedit eficiente de-a lungul anilor în tratarea durerilor de la nivelul sânilor, legate de menstruație. De asemenea, această plantă medicinală poate favoriza concepția, deoarece dezechilibrul hormonal este adesea cauza infertilității, iar ea reglează balanța hormonilor sexuali. Astfel extractele din fructele plantei contribuie la reglarea ciclului menstrual și, prin urmare, pot avea un efect pozitiv asupra sarcinii.

Deși efectele plantei sunt cunoscute de mulți ani și au fost utilizate în tratamentul diferitelor tulburări, mecanismele farmacologice au fost elucidate de Bionorica SE prin cercetări științifice. Extractul standardizat de înaltă calitate, care este component a preparatului Cyclodynon®, este produs, folosind tehnologia de Phytoneering, care minimizează procesele oxidative și termice. Acest lucru este esențial pentru păstrarea ingredientelor active valoroase din extract.